tirsdag den 13. april 2010

Richard Avedon


Den legendariske amerikanske fotograf har ganske vist været død i over fem år, men som bekendt dør legender aldrig, og Avedon lever i sandhed videre i sine billeder. De legendariske modeserier fra tiden på Harper's Bazaar og senere hen på Vogue er stadig reference for nutidens modefotografer. Avedons sans for vinkel og udtryk var unik og nyskabende for sin tid, og er det til stadighed i dag.
Avedons største force var uden tvivl sin evne til at se mennesker, som de virkelig var. Avedon formåede at få en særlig ømhed ud gennem fotografiet. Der er en særegen ærlighed i Avedons portrætter, hvad end han fotograferede Marilyn Monroe, Karen Blixen eller en undereksponeret amerikansk arbejderklasse i serien "In the American West".
Samtidig var Avedon også velklædt som få. Han gjorde aldrig tingene sværere end de er, hvilket i virkeligheden også er gældende for hans portrætter. Manden var æstetiker i alle livets facetter og formåede at finde skønheden i en udvasket chambrayskjorte såvel som i en vagabonds sørmodighed.
Her er nogle af mine personlige favoritter i Avedons alenlange bagkatalog.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar